ינשוף - מדידה של ריכוז האלכוהול באויר נשוף
מכשיר הינשוף
הינשוף הינו מכשיר לבדיקת כמות האלכוהול (ריכוז) באויר נשוף, מתוצרת חברת דרגר הגרמנית ושמו המלא הוא :Drager Alcotest 7110 MKIII IL.
אופן הבדיקה
אופן הבדיקה בעזרת מכשיר הינשוף בדיקת הינשוף מתבצעת בצורה הבאה - השוטר מבקש מהנבדק לנשוף בחוזקה לתוך פיה חד פעמית אשר מחוברת לצינורית המובילה לתוך המכשיר, האוויר זורם אל תוך תא מדידה שקיים במכשיר, ובעזרת חיישנים אלקטרו-כימים וחיישני אינפרא-אדום מתקבלת תוצאת המדידה של כמות האלכוהול הקיימת בריאותיו של הנבדק.
מה מודד הינשוף
המדדים שנבדקים הם כמה מיקרו-גרם אלכוהול יש בכל ליטר אוויר נשוף, כאשר תוצאה שהיא מעל 290 מיקרו גרם אלכוהול (כולל), היא תוצאה שמצביעה על כמות אסורה של אלכוהול בגוף.
התוצאה המתקבלת קופצת במדרגות של 5, כלומר - אם 290 מיקרו-גרם הינו הרף העליון, התוצאות שיתקבלו מתחת לרף זה יופיעו כך: 285, 280, 275 - כאשר, כפי שאמרנו 285 משמעו זיכוי ואילו 290 משמעו הרשעה.
חשוב לזכור שבתי המשפט כבר שינו בעבר את הרף הזה מספר פעמים ולכן יש להתעדכן מעת לעת בפסיקת בתי המשפט ובחקיקה.
ההבדל בין בדיקת דם לבין בדיקת הנשיפה
יש לציין כי הבדיקה המדויקת יותר הינה בדיקת דם, אולם עקב הקושי הלוגיסטי הכרוך בנטילתה, משטרת ישראל החלה לעבוד עם מכשיר הינשוף ככלי המרכזי לצורך איתור נהגים שיכורים. מחקרים שבוצעו במספר מדינות בעולם לצורך השוואה בין בדיקות הנשיפה לבין בדיקות הדם גילו כי הרוב המכריע של מי שייבדק בעזרת שני אמצעים אלו במקביל ,יקבל תוצאה נמוכה יותר במכשיר הנשיפה לעומת בדיקת הדם ,כלומר בדיקת הינשוף ברוב המקרים מקלה עם נהגים ביחס לבדיקת הדם.
מנגד - כאשר הבדיקה מתבצעת בסמוך למועד שתיית האלכוהול ,בדיקת הנשיפה תיתן מדד גבוה יותר ביחס לבדיקת הדם וזאת מכיוון שהאלכוהול זורם בעזרת הדם קודם כל אל המוח ורק לאחר מכן אל ודרך הורידים(משם נלקחת בדיקת הדם), מסיבה זו השוטר הבודק מחויב לוודא שכשהוא מבצע את הבדיקה חלפו 15 דקות מהפעם האחרונה שבה שתה הנבדק אלכוהול ועליו גם לוודא שבזמן ההמתנה הנבדק לא אוכל מעשן או שותה כל משקה אחר שעלול לשבש את הבדיקה.
זיכוי למרות בדיקת ינשוף
האם יש אפשרות לקבל זיכוי למרות בדיקת ינשוף?
בתי המשפט בישראל מזכים לעיתים נאשמים מעבירת השכרות אשר אשמתם נקבעה ע"פ תוצאות בדיקת מכשיר הינשוף והסיבות לכך הינן רבות ומגוונות. עיקר טענות ההגנה של נאשמים מתרכזות בד"כ סביב אופן השימוש של המשטרה במכשיר במהלך הבדיקה ולפניה, מכיוון שלשימוש נכון במכשיר ישנם כללים המופיעים בתקנות כגון: כיול המכשיר אחת לשישה חודשים בדיקת אימות שנעשית במכשיר בכל יום וכו'.
כאשר ההגנה מוכיחה שנתונים אלו לא התקיימו כראוי, יש בכך ערעור סביר על תוצאות הבדיקה של הינשוף עד כדי זיכוי נאשמים.
סיבות נוספות לזיכוי מתרכזות סביב מצב בריאותי של הנבדק שעלולות אף הוא לפגוע בתוצאות הבדיקה, למשל אדם הסובל מחום גבוה תוצאות הבדיקה שלו יהיו גבוהות יותר ביחס לאדם בעל טמפרטורה נורמאלית (יש לציין שהינשוף לוקח בחשבון סטייה זו ולכן הרף שנקבע גבוה מעט מהרף הנכון לבדיקת שכרות), אדם הסובל מאסטמה עלול להתקשות לבצע נשיפה אל תוך המכשיר כראוי דבר שעלול להוביל גם כן לזיכוי.
כלל נוסף מתייחס לחובה לבצע את הבדיקה לפחות 15 דקות לאחר הפעם האחרונה שבה שתה הנהג אלכוהול,אי קיום תנאי זה עלול אף הוא להוביל לפסילת תוצאות בדיקת הינשוף.
סיכום
בדיקת הינשוף נחשבת כבדיקה מהימנה שבעזרתה מורשעים נהגים בבתי המשפט מדי יום, יחד עם זאת, עורכי הדין ונהגים יכולים להשתמש בהתנהלות לא נכונה של המשטרה, בשימוש ובאחזקה של מכשירי הינשוף, יחד עם סיבות נוספות - כעילה לביטול כתבי אישום ולזיכוי.